Wat is het OZK

OZK staat voor ‘orthodox zomerkamp’. Wij zijn een panorthodoxe organisatie, maar ook een vakantiekamp. Ben je benieuwd naar hoe een dag in het kamp eruit ziet? Lees snel verder!

Er is veel te beleven op kamp. De leiding bedenkt iedere dag wel weer wat nieuws voor kinderen van alle leeftijden. Schilderen in de natuur, pannenkoeken bakken op het kampvuur, verstoppertje in het bos of gewoon even chillen met je vrienden in de tent. Kijk hieronder wat er allemaal te beleven valt op het OZK.

Gebed

Al zijn de programma’s verdeeld over groepen van verschillende leeftijden, we zijn één kamp. Daarom beginnen en eindigen we de dag samen in de kerk. Hier is iedereen aanwezig: alle kinderen, de leiding, de keukenploeg, de leiding van sport, spel en crea en natuurlijk de priesters. 

De kerk is door de kinderen versierd met werkjes en bloemen. Er branden kaarsen en de iconen glinsteren in het licht. Ieder kind krijgt een speciaal voor het kamp gemaakt gebedenboekje met ochtend- en avondgebeden. De gebeden worden door iedereen hardop gelezen en gezongen. Dit is een magische ervaring. 

Na de ochtendgebeden is ook steeds een lezing uit het Heilige Schrift en een preek. De preken zijn afgestemd op het thema van het kamp en bereiden de kinderen voor op het hoogtepunt van het kamp: de ontvangst van de communie.

Smeerploeg en corvee

Nog voor het gebed is een groepje kinderen druk bezig: er moeten boterhammen worden gesmeerd voor het hele kamp. Elke ochtend staat een aantal kinderen vroeger op om boterhammen te smeren voor het ontbijt. Deze groep heet de “smeerploeg”. Ook na het eten is er genoeg te doen: de bekers en bordjes moeten worden afgewassen. Dit gebeurt na iedere maaltijd. De een vindt dit taakje leuker dan de ander.

Maaltijden

Na uren sporten en spelen in het bos hoor je je buik al rammelen. Er is één keer per dag een warme maaltijd. Soms is dit ’s avonds, soms ’s middags. Als panorthodox kamp proberen wij met verschillende tradities in de maaltijden rekening te houden. Zo is het altijd mogelijk om te vasten. En we zorgen natuurlijk dagelijks voor iets lekkers!

Zeskamp

Op een van de eerste dagen van het kamp wordt een zeskamp georganiseerd. Alle kinderen en leiding van het kamp doen mee aan de sportieve spellen. Dit is het moment wanneer iedereen elkaar leert kennen: de groepen die de strijd om de doorgeefbeker tegen elkaar opnemen bestaan immers uit deelnemers van alle leeftijden. Van de allerjongste tot de leiding en zelfs de priesters.

Speurtochten en watergevechten

Hoor ik daar een wolf? Of is het de leiding van de tieners die weer een spannende speurtocht in de donkere bossen heeft uitgezet? Onze leiding is dol op spelen in het bos, er is bijna dagelijks wel een leuke activiteit voor iedere leeftijd. Vlotten bouwen in het meer, schatten zoeken in het bos, ‘s nachts weerwolven of zelfs survival! Een ding weten we zeker: je zult je niet vervelen.

Stil uurtje

Na het middageten is er een stil uurtje. Elke groep blijft bij de eigen tent met de leiding erbij. Sommige kinderen slapen, anderen lezen, tekenen of spelen een rustig spelletje.

De bonte avond en disco

Het is alweer bijna tijd om naar huis te gaan. Na zo’n fantastische week is het moeilijk om afscheid te nemen van je vrienden. Daarom vieren we samen een groot feest: we bedenken toneelstukjes, challenges, sketches en sluiten af met een knallende disco.

error: Content is protected !!